Hosszú útra készül? Készítse fel alaposan a gépkocsit!


 


Ha hosszabb autóút áll előttünk, mindenképpen vizsgáljuk át a gépkocsit. Ha lehet, vigyük el előtte szervízbe, de ha nem is tesszük, van néhány dolog, amit mindenképpen ellenőrizzünk!


A gumik


Szinte minden autóval foglalkozó írás a gumikkal kezdi, és ez nem véletlen. Alapszabály, amit akár meg is unhatnánk, de mégse tegyük, mert van, akinek nem egyértelmű:


Tavasszal tegyük fel a nyári gumikat!


Ősszel tegyük fel a téli gumikat!


Karosszéria műhelyünk tapasztalatai alapján bátran kijelenthetjük, hogy még mindig sokan vannak, akik erre egyáltalán nem figyelnek oda! Sokan megjátsszák például, hogy a télre már túl kopottnak ítélt abroncsokat nyáron akarják „elhasználni”. Azt gondolva, hogy arra ez is jó.


Nem veszik azonban figyelembe azt a sokat hangoztatott tényt, hogy a téli gumi használatával veszélynek teszik ki magukat és a karosszériát. Nagy melegben a fékút így legalább ötödével nő meg, míg nedves aszfalton akár harmadával – ez pedig már egyáltalán nem elhanyagolható arány!


Legyen elég hűtővíz a rendszerben!


Manapság persze egyre kevesebb a felforrt hűtővizes autók látványa az út szélén. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy még mindig előfordul, mert a gépkocsivezetők nagy része nem fordít erre kellő figyelmet. Pedig bizony most is könnyen előfordulhat, hogy nagy hőségben felforr a hűtővíz! Főleg akkor, ha hosszan araszolunk a városi dugóban. Esetleg egy baleset miatti torlódásban az autópályán, egy nagyobb tempó után, az átforrósodott technikával, miközben a klíma csúcsra járatva ontja a meleget kifelé…


Ne felejtsük el tehát rendszeresen ellenőrizni, milyen szinten áll a hűtőfolyadék – főleg akkor, ha hosszabb útra indulunk!


Hűtsük az autót!


Ez azért nagyon fontos, mert a tartós meleg vezetés közben komoly problémákat tud okozni. Hosszabb utazás, vagy akár alkalmi út előtt is győződjünk meg arról, hogy megfelelően le tudjuk hűteni az utasteret!


Itt elsődlegesen a klímát kell alaposan ellenőrizni. Ha a szellőzőrendszert elhanyagoljuk, megtelepedhetnek benne különböző gombák és baktériumok. Bekapcsolás után ezek szétszóródnak az utastérben, és különféle fertőzéseket, allergiás reakciókat okozhatnak. Mindenképpen tisztítsuk, illetve fertőtleníttessük ki tehát alaposan! A feladatot érdemes olyan szakemberre bízni, aki tudja is, mit csinál, mert lehet, hogy mi több kárt okozunk az autóban, mint amennyibe a klíma tisztíttatása kerül.


Az idejében nem cserélt, eltömődött pollen szűrő meggátolja a légszállítást, így hiába van rendben a légkondicionáló berendezés az autóban, hiába van benne megfelelő mennyiségű gáz, mégsem lesz képes hatékonyan hűteni. Cseréljünk rendszeresen!


Még néhány fontos dolog:



  • Nyáron a tűző nap nehezíti a látásviszonyokat. Ezen tudunk segíteni, ha megfelelően beállított árnyékolókat és rolókat használunk. Ne felejtsük otthon a napszemüveget sem!

  • Vigyázzunk, nehogy megégesse a kormány a kezünket, amikor elindulunk a felmelegedett autóval! Autós kesztyű használata segíthet, vagy az is, ha már előre gondolkodunk: a kormánykereket 180 fokban hagyjuk eltekerve parkolás közben, így az a része, amihez hozzáérünk, árnyékban lesz.

  • Hosszabb utazás előtt nézessük át a futóművet is! A motorolaj szintjét is ellenőrizzük!

  • Az ablaktörlő lapátok állapota nyáron elhanyagolhatónak tűnik, de ez egyáltalán nem így van! A meleg évszakban nem várt időpontokban is belefuthatunk egy záporba vagy zivatarba. Ha az ablaktörlő nem megfelelően tisztítja a szélvédőt, annyira megromolhatnak a látási viszonyok, hogy az akár balesethez is vezethet.

  • Erről is sokat hallani mostanában, tehát ne feledjük: se gyereket, se állatot ne hagyjunk az álló autóban! Pár perc alatt annyira felmelegedhet az utastért, hogy az rosszullétet, hőgutát, súlyosabb esetben halált is okozhat.


Óvja karosszériáját télen-nyáron, hiszen a megelőzés mindig kevesebbe kerül, mint a helyreállítás!