Parkoláskor nekitolatott a másik autó karosszériájának? Ne hajtson el! Gondoljon a tulajdonosra is!


Bajba is kerülhetünk!


Az interneten több olyan történet is kering, amikor tolatási baleset után a cserbenhagyó járt a legrosszabbul. Sosem tudhatjuk ugyanis, nincsenek-e esetleg szemtanúk, akiket nem vettünk észre. Sőt, köztéri kamera is rögzítheti úgy az eseményt, hogy arról nem is tudunk. 


A gépjármű-felelősségi káresemények nagyobb százalékát parkolási balesetek esetében azok teszik ki, ahol nem személyi sérülés történik. Azaz előfordulhat ugyan, hogy tolatás közben a figyelmetlen sofőr elüt egy gyalogost. Legvalószínűbb, hogy egy idősebb személyt. 


Gyakoribb azonban, hogy nem történik személyi sérülés. A másik gépjármű karosszériájában keletkezik kár.


Nem is gondolnánk, mekkora kárt okozhatunk a karosszériában!


Az, ami csak kis koccanásnak vagy karcnak tűnik, valójában igen komoly károkat is jelenthet. Karosszéria műhelyünk tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy sokszor bizony több százezres összegeket tesz ki a javíttatás költsége. Amit saját zsebből állni sokaknak igen megterhelő. Még inkább bosszantó amiatt, hogy mindezt vétlen elszenvedőként kell kiállni. 


Sajnos a legtöbb ilyen esetben a károkozó első gondolata az, hogyan hagyja el minél gyorsabban a helyszínt. Pedig ezzel már nem csak egy autó karosszériájában, hanem egy másik embernek is komoly károkat okozunk. 


Miért nem szeretik legtöbben vállalni a felelősséget?


Ha egy magára hagyott, parkoló autóval „ütközünk”, egyszerű megoldásnak tűnhet gyorsan eltűnni. Hiszen a tulajdonos nem tud kiállni az igazáért. Azon egyszerű oknál fogva, hogy nem tartózkodik a helyszínen.


A beszámolók alapján sokan azért nem hagynak sem betétlapot, sem elérhetőséget a szélvédőn, mert egyszerűen túl büszkék. Nem szeretnek szembenézni azzal, hogy hibáztak. Elismerni mások előtt pedig még kevésbé hajlandóak. Pedig itt nem csak büszkeségről van szó. Arról is, hogy nem törődünk azzal, hogy embertársunknak így milyen gondokat okozunk.


Az is előfordul, hogy a vétkes fél megijed. Reflexből, pánikszerűen menekül a helyszínről. Nem akar konfliktust senkivel. Ilyenkor tulajdonképpen hasonló dologról van szó, mint az előző esetben. A motiváció ugyan más, de a lényeg ugyanaz: nem akar szembenézni a problémával, ami az ő hibájából jött létre.


Az is gyakori, hogy a balesetet okozó sofőr félti a pénztárcáját. Nem szeretne a zsebébe nyúlni és valaki más autójának a karosszériáját javíttatni. Esetleg attól tart, hogy az illető be fogja csapni, és aránytalanul nagy összegeket követel majd. Pedig ez a dolog nem így működik...


Az ilyen helyzetek miatt van ugyanis gépjármű-felelősségi biztosításunk!


Ami ugye kötelező. Amivel éppen azért rendelkezünk, hogy ilyen és ehhez hasonló esetekben a biztosító fedezze a karosszéria helyrehozatalának költségét. Elképzelhető, hogy emiatt a következő évben rosszabb bónusz besorolási kategóriába esünk, emiatt kis mértékben megnő a biztosítás díja. Felelős gépjárművezetőként azonban ezt illik bevállalni.


A fent leírt zsigeri reakciók kikerülése érdekében érdemes ezekre a szituációkra lélekben előre felkészülni. Már csak azért is, mert sokaknak utólag támad komoly lelkiismeret-furdalása, amit akkor már nem olyan egyszerű orvosolni. (Persze, sajnos, sokakban ez fel sem merül, de az az írás nem is őket célozza meg. Ugyanis teljesen felesleges lenne ...)


Mi a helyes? Mi az etikus?


Ebben a helyzetben az első lépés, hogy maradjunk a helyszínen! Szálljunk ki az autóból, és - amennyire tudjuk – mérjük fel a keletkezett károkat! Mind a saját, mind az „áldozat” gépjárműjében. Ha tudunk, készítsünk fotókat, amivel magunkat is be tudjuk biztosítani, hogy nem fognak később rajtunk többet követelni, mint amennyiért valóban felelősek vagyunk!


Ezután nézzünk körül, hátha a közelben tartózkodik a tulajdonos. Vagy éppen visszatérőben van az autóhoz. Ha nem így van, helyezzük el a szélvédőn, az ablaktorlő lapát alatt olvashatóan az elérhetőségünket! Így, ha éppen látott is minket egy kívülálló vagy egy köztéri kamera, akkor az is egyértelmű lesz, hogy nem hagytuk el a helyszínt a rendezés szándéka nélkül.


Mindezek pár percet vesznek csak igénybe. Lehet, hogy a kötelező biztosításunk díja valamennyire megugrik, de utána nyugodtan fogunk aludni. Tudva azt, hogy mindent megtettünk azért, hogy a karosszériában okozott károkat nem a vétlen félnek kell zsebből javíttatni. És az is biztos, hogy nem fog nekünk rendőrségi feljelentésről tájékoztató ajánlott levelet hozni a postás. Ahogy az is valószínű, hogy jót tett helyébe jót érdemes várni.