Szelfizés autóvezetés közben? Inkább ne!


A modern szelfi ugyanis az. No, nem mindig, de gyakran. Legtöbbször érdekes helyzetekben, izgalmas szituációkban szeretünk lőni egyet magunkról. Lehet a szelfi egy-vagy kétemberes, esetleg csoportkép, de az biztos, hogy ameddig beállítjuk a kamerát és megnyomjuk azt a gombot, a figyelmünk nagy részét elvonja.


Nos, éppen emiatt szeretnénk hangsúlyosan azt mondani:


Autóvezetés közben a szelfi TILOS!


Elhihetik, karosszéria-műhelyünkben sokat láttuk már. Nem csak a zúzott karosszériákra gondolunk itt, de a mögöttük lévő történetekre is. Sajnos egyre gyakoribbak azok a történetek, amiket mi, karosszérialakatosok csak „telefonos baleseteknek” nevezünk.


A mobilozás ugyanis - mind a nyomkodás, mind a beszélgetés - tartósan elvonja a sofőr figyelmét a vezetéstől, rontja a koncentrációt. Ráadásul a fél kezünk ilyenkor sokszor foglalt. Fél kézzel vezetni pedig nehéz – és igen veszélyes is.


A szelfizés pedig különösen nagy zavart okozhat. Egy átlagos szelfi elkészítése megközelítőleg 14 másodpercig tart. Kicsit utánaszámolva: 100 kilométer/órás sebesség mellett a gépkocsi ezalatt megtesz 400 métert! Ha még emlékszünk gyerekéveinkre, ez pont egy iskolakört jelent, pont egy stadionkörnyi futást. Rémlik, hogy nem is volt rövid? Mennyire kifulladtunk, mennyi energiát követelt tőlünk?


Rengeteg minden történhet vezetés közben ez alatt a négyszáz méteren!  • Előttünk hirtelen fékező jármű

  • Útra kiszaladó kisgyerek, kutya-macska, kisvad-nagyvad

  • Nem várt útakadály: kátyú, jég, kő

  • Útszűkület

  • Előre nem látott, hirtelen kanyar vagy útkereszteződés

  • Hirtelen pirosra váltó közlekedési lámpa


Végtelenségig lehetne sorolni.


A 14 másodpernyi figyelmetlenség eredménye számtalan összezúzott karosszéria, maradandó testi sérülés vagy emberi életek vége is lehet. Az interneten elég csak bepötyögni a keresőbe, hogy baleset szelfi közben, és rengeteg elrettentő példát fogunk találni.


A mi feladatunk elsődlegesen a karosszéria javítása. Jobban örülünk azonban azoknak a munkáknak, amiket az időjárás viszontagságai vagy az idő vasfoga miatt kell elvégeznünk. Fogadja meg tanácsunkat: autóvezetés közben tegye félre a mobilját!