A top 5 hiba, melyet elkövethet egy közúti baleset során



Közúti baleset? Ugyan már…


Még gondolat szintjén sem foglalkozunk a baleset eshetőségével, hisz velünk biztosan nem fog megtörténi.


Pedig a baleset helyszínén a „tudatlanság” hosszútávon bosszúságok sorozatát okozhatja az Ön számára. A bosszúságon kívül pedig anyagilag is rosszul járhat, ha nincs tisztában a káreseménnyel kapcsolatos kártérítési szabályokkal; az eljárás folyamatával; a baleset helyszínén kivételezendő feladatokkal és a felelősség megállapításának mikéntjével.


 


Top 5 hiba, melyet elkövethet a baleset helyszínén



  • Ijedtség és a tudatlanság miatti kapkodás


Csak semmi pánik! Könnyű azt mondani? Szokatlan és ijesztő helyzetekben az ember gondolatai szinte cikáznak; elkezd gyorsabban dobogni a szíve, tenyere izzadni kezd, és sok esetben kész is a pánikroham. Az ijedtség a legrosszabb tanácsadó. Hajlamossá tehet a leblokkolásra, a hibázásra. A tudatlanság pedig nincs nyugtató hatással Önre. Azonban, ha tisztában van a fontos lépésekkel, a kapkodást is elkerülheti!



  • Nem foglalkozik a helyszínen a felelősség kérdésével


Közúti baleset, karambol, laikus szemmel kicsi vagy éppen nagyobb kárnak tűnő karosszéria-sérülés? Minden esetben az első legfontosabb feladat, megszerezni a károkozó felelősségének elismerését, mely nem egy szóbeli bocsánatból vagy ígéretekből áll. Hanem egyetlen tőmondatból: Az okozott kárt elismerem.


A „kék-sárga” nyomtatvány (hivatalos nevén: Baleseti bejelentő) alján, a károkozó oszlopában, a megjegyzés rovatába szükséges feltűntetni és az aláírással hitelesíteni! Figyeljen az adatok helyességére; az olvasható rendszámra, a névre, címre és a telefonszámra! Ez később még sok bosszúságtól kímélheti meg…



  • „Csak a rendőröket hagyjuk ki ebből”


Bármennyire is kerülné az egyenruhások jelenlétét, bizonyos esetekben mindez elkerülhetetlen. Ha a baleset okozója a felelősségét nem ismeri el, esetleg személyi sérülés történt, mindenképpen szükséges értesíteni a Rendőrséget! Előbbi esetben egy Rendőrségi határozat születésére számíthat, melynek jogerőre is kell emelkednie a későbbiekben a kárrendezéshez. Ezért a kézhezvétel 2-3, de akár 6 hónappal is kitolhatja a kár kifizetésének időpontját!


Azonban, ha a rendőri jelenlétnek hála a kárt okozó fél elismeri a károkozás tényét – a kék-sárga Baleseti bejelentőn rögzítésre is kerül-, akkor nem kell várni a Rendőrségi határozat elkészültére. (Ám előfordul az is, hogy ezt később visszavonja az illető, különleges kényszerítő körülményekre, vagy szétszórtságra hivatkozva, ehhez a hazai jogalkotás szerint neki „joga van”.)


CASCO biztosítással rendelkezve pedig akár előzetesen is meg lehet javíttatni a gépkocsit a felelősség kérdésének tisztázásáig.



  • Passzív elszenvedője az eseményeknek


Egy baleset során könnyű passzívnak lenni. Hisz a kezdeti sokkhatás, a váratlan események szinte leblokkolhatják Önt. Amikor közelebbi kontaktusba kerül egy esetleg kétszer akkora gépjárművel, mint az Öné; teljes lehet a filmszakadás. Netán eszébe jut az Ön és utastársai, valamint a balesetet szenvedő másik fél egészségi állapotának ellenőrzése; de utána már csak sodródik az eseményekkel.


Pedig sosem célszerű passzívnak lenni! Miután túljutott a kezdeti sokkhatáson és a gyakorlati teendőkön a baleset helyszínén; ragadja meg az alkalmat és készítsen fotókat, minél többet, minél több szögből, amin látszik a környezet és a részt vevő járművek is!


Hisz a legnehezebb és a legingoványosabb talajon álló feladat és küzdelem a biztosítókkal még csak ezután jön. A fotók és videó felvételek sorozata pedig kiválóan alá tudja támasztani a kár jogosságát.



  • A gyors és kényelmes megoldást választja a helyszínen


A gyors és olcsóbb, kényelmesebb megoldás mindig csábítóbb, mint az első látszatra hosszadalmasabb kárrendezési folyamat. A helyszínen a károkozó által készpénzben történt „egyenlítés” a karambolos javítás esetében korántsem jelent gyors és okos megoldást. Habár könnyen feledtetheti Önnel az eseményeket, a helyreállítás „valódi” költségei hamar le fogják törni a lelkesedését. Laikusként egy sérülés könnyűnek, javíthatósága egyszerűnek tűnhet, azonban a helyreállítás költsége jóval többe kerül általában, mint azt első ránézésre gondolná!


Ne feledje jelmondatunkat: A silányabb minőség révén keletkezett bosszúság hosszú távon sokkal maradandóbb érzést fog Önnél okozni, mint az alacsonyabb ár miatt érzett pillanatnyi öröm!