Autópálya-etikett mindenkinek 2. rész


Leállósáv: nem arra van, hogy kikerüljünk a dugóból!


A leállósáv használatát részletesen meghatározza a KRESZ. És világossá teszi, hogy bármennyire is sietünk, nem arra való, hogy az araszoló autósort kikerüljük. Komoly büntetésre számíthatnuk, ha a rendőr észrevesz.


Azt ne is említsük, mennyire bosszantó viselkedés ez a többiek számára, akiknek szintén nagy kincs az idejük, de nem merik vagy elből nem akarják ezt a módszert választani.


Emellett érdemes arra is gondolni, hogy ha nem megyünk ki az első lehajtón, valahogy vissza kell majd kerülnünk a sorba. Mivel eleve bosszantó az ilyen viselkedés, elképzelhető, hogy senki sem akar minket visszaengedni.


Erőszakoskodás esetén pedig simán koccanás lehet az esemény vége.


Karosszéria műhelyünkben ilyen esetekkel is rendszeresen találkozunk.


Figyeljünk előzéskor!


Kifejezetten veszélyes dolog a felelőtlen előzés az autópályán, hiszen sokkal nagyobb sebességgel haladunk, mint lakott területen. Emiatt méginkább résen kell lennünk ebben a közlekedési szituációban. Akár mi előzünk, akár minket előznek.


Sőt. Jó tudni, hogy a villogással élni itt is etikátlan. Akkor is, ha hozzánk képest lassú az előző gépjármű. Illik megvárni, amíg az előttünk lévő autó befejezi ezt a manővert, és visszatér a szélső sávba. Akkor szabad az út!


Jobbra-balra cikázni autópályán? Kész életveszély…


Nemcsak etikátlan, a többiek számára bosszantó, de a KRESZ is tiltja. Emellett pedig könnyen veszélybe sodorhatunk másokat, ha a hirtelen sávváltásokkal ijeszgetjük őket.


Ne feledjük: ha mi magunk biztonságosnak is érezzük a manővert, nem biztos, hogy a másik közlekedő is így érzékeli. A rutintalan vagy idősebb sofőrt könnyen megijeszhetjük.


Aminek baleset lehet a vége.


És még örülhetünk, ha csak a karosszéria lakatosnak leszünk utána hosszabb távon vendégei, nem pedig valamelyik kórháznak.


Jobbra tarts!


A KRESZ egyik alapszabálya. Akkor is így van, ha a magyar autóvezetők többsége nincs ezzel tisztában. És ez bizony az autópályákon is érvényes!


Tehát: nem szabad tartósan a belső sávban tartani abban az esetben, ha a szélső sáv nem üres. Ilyenkor a belső sávot csak az előzés idején használhatjuk, utána vissza kell sorolni jobbra.


Szemetelni csúnya dolog!


Száztizes átlegsebességnél pedig nemcsak környezetszennyező, de veszélyes is.


Akármit hajítunk is ki az autóból, azzal kárt okozhatunk. Leginkább úgy, hogy az egy másik autó szélvédőjén landol. Amit meg is repeszthet. Vagy komoly ijedséget okozhat a sofőrnek.


Mind a két eset könnyen balesethez vezethet, aminek életre szólóan hordozhatjuk a következményeit. Ha máshol nem, a lelkiismeretünkben, ami komoly súly, mert hosszúak az évek.


Ja igen, és meg kell még említeni a cigarettacsikkeket. Tüzet okozhatnak, főleg nyáron szárazság idején. Ilyet is sokat hallottunk már.


Ami tehát lényeges: karosszériánk és testi épségünk, illetve a többi közlekedő autós biztonságát is tartsuk szem előtt! Autópályán, nagy sebesség mellett még inkább.


Ha erre mindannyian figyelünk, azzal kicsit jobb lesz a világ. Jobb lesz az élet. Itt, Magyarországon.