Biztosítási ügyintézés Budapesten ismeretlen károkozó esetében?


 


Egyik nap a megszokott rutinmozdulatokkal hagyja el a bevásárlóközpont épületét. A bevásárlókocsit tolja vissza épp a helyére. Majd a kocsijához érve váratlanul fogadja a hideg zuhany: valaki meghúzta a kocsiját.


Méghozzá, nem is kicsit.


Nincs másik sofőr. Nincs baleseti bejelentő. Csak az összetört kocsi.


 


Mi tévő legyen?


A vétkes sofőr megijedt. Csak remélni merte, hogy nem látta őt senki. Vagy mégis?


Önnek reményt jelent, ha valaki látta az esetet. Az még inkább, ha a balesetet okozó jármű rendszáma is megvan. Hiszen így nagyobb eséllyel kecsegtethet egy rendőrségi eljárás indítása.


 


Egyáltalán van értelme a rendőrségi eljárásnak ismeretlen károkozó esetében?


A rendőrségi bejelentés után konkrétumok nélkül nem sok jóra számíthat. Ha tanúkkal, netán használható rendszámmal tud szolgálni, a pozitív kimenetelre nagyobb esélye van. Ennek különösen örülhet, ha nincs CASCO biztosítása.


A gépjármű vezetőjének előkerítésével, kárigénnyel fordulhat hozzá. Ilyen esetben mindenképpen ajánlatos a Rendőrség bevonása az ügybe!


Azonban, ha a baleset okozója a helyszínt elhagyta, kiléte és a balesetet okozó jármű rendszáma pedig ismeretlen marad, CASCO nélkül nem számíthat kártérítésre.


 


Miért?


Ismeretlen elkövető során a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás alapján a kárigénye nem kiegyenlíthető; kivéve, ha személyi sérülés történt.


Éppen ezért érdemes CASCO-val rendelkezni, ha nem szeretne egy cserbenhagyásos baleset után pórul járni.


 


Mi számít egyáltalán ismeretlen károkozónak?


Az ismeretlen gépjármű fogalmát a KGFB a következő alapján határozza meg:



  • a helyszínen illetve utólag sem azonosítható,

  • azonosító adatokkal nem rendelkező,

  • hamisított vagy felismerhetetlen adatokkal rendelkező gépjármű


 


Ismeretlen károkozó lehet tehát a baleset helyszínét elhagyó, vagy érvényes kötelező biztosítással nem rendelkező, hatósági jelzéseit szabálytalanul vagy szándékosan megtévesztőleg alkalmazó károkozó, a hamis hatósági jelzéssel ellátott is, de akár forgalomba nem helyezett vagy abból már kivont gépjármű is.


 
Az érvényes biztosítással nem rendelkező károkozók esetében, a MABISZ áll rendelkezésére egyes szituációkban.  (További információ: www.mabisz.hu oldalon). Az érvényes felelősségbiztosítással nem rendelkező károkozótól ugyanis polgári peres úton hajtják be a pénzt. 


Ha a károkozó viszont nem ismert, csak a CASCO biztosítás alapján kaphat kártérítést.


A károkozó személyét és gépjárművét Ön nem válogathatja meg. Bármilyen körülménnyel szembe kerülhet.


 



Érdemes tehát CASCO-val rendelkezni, ha ismeretlen károkozó a ludas a balesetben


Cserbenhagyásos baleset után kárigényét CASCO biztosítása alapján tudja érvényesíteni. CASCO vagy egyéb vagyonbiztosítás esetében (a kár összege így kifizethető) a kárt a szerződés alapján tudja rendeztetni.


Magas önrész, vagy „részleges” CASCO esetében - mely esetleg csak lopásra, elemi kárra terjed ki – ennek intézése is bonyolult lehet.


 


Hogyan kerülje el a hosszadalmas és bonyolult kárügyintézést és biztosítási ügyintézést?


Bízza kárügyintézési szakértőre az adminisztratív folyamatokat még ismeretlen károkozó esetében is.


Cégünk a karambolos gépkocsik javítása és a kapcsolódó biztosítási ügyintézések mellett jogi segítségnyújtást is ad Önnek vitás ügyekben. Baleset történt? Hívjon minket, bármilyen szituációról is van szó!