Segítség! Nem tudok elindulni! Befagyott az ajtózár!


Autónkkal szintén előfordul, hogy javításra szorul


Kell, hogy legyen olyan ismerős autószerelő, karosszéria lakatos vagy fényező, akire számíthatunk. Akihez olyan bizalommal visszük gépkocsinkat, mint egy jó baráthoz, vagy családtaghoz. Akihez szívesen megyünk – ha kell. Ahogyan azonban mindent megteszünk, hogy minél kevesebbszer szoruljunk rá egészségügyi ellátásra, úgy kell igyekeznünk, hogy az autószervizeket, műhelyeket se kelljen túl gyakran látogatnunk. Mindig könnyebb megelőzni a problémát, mint utólag orvosolni!


Előzzük meg a fagyokat!


Készítsük fel autónkat már időben a téli hidegekre! Ehhez hozzátartozik az ajtók és a zárak védelme.



  • Olajozzuk meg WD-40-nel vagy speciálisan erre a célra kapható zárolajozó jégoldó spray-vel a zárakat! Műszerolajat is használhatunk. Juttassunk néhány cseppet a zárba, és cseppentsünk a kulcsra is, majd jól forgassuk meg benne. Ezek a szerek olajat tartalmaznak, ami jóval később dermed meg a hidegtől, mint a víz. Így segítenek, hogy jeges, havas időben se fagyjanak be a zárak.

  • Az ajtón található gumitömítéseket és az ajtók pántjait kenjük be szilikon pasztával, vagy glicerinnel. Szilikon spray-vel is befújhatjuk. Így meghosszabbíthatjuk a tömítések élettartamát, és nem is fognak befagyni.

  • Figyeljünk ara, hogy mosás után megszáradjon az autónk! Főleg alvázmosást követően, mert ez a kéziféknél is problémát tud okozni.


Gyakori probléma hideg reggeleken


Ha nem voltunk elég előrelátóak, könnyen belefuthatunk abba a problémába, hogy egy fagyos hajnalban nem nyílik ki az autó ajtaja. Ennek leggyakoribb oka az, hogy befagyott a zár. Ilyenkor ne az első ösztönünkre hallgassunk!


Amit sose tegyünk!



  • Ha az ajtó elsőre nem nyílik ki, sokan szinte reflex-szerűen rángatni kezdik. Ez azonban súlyos hiba! Nemcsak a tömítő gumik sérülhetnek meg ilyenkor. Akár el is deformálódhat az ajtó, és ez már csak karosszéria műhelyben lesz orvosolható!

  • Semmi esetre se feszegesse a zárat! A kulcs ugyanis könnyen beletörhet, és akkor már csak a zárcsere segít.

  • A hideg mínuszokban semmiképpen ne öntsön az autóra meleg vagy forró vizet. Nehogy forró levegőt fújjon rá! Ha ezt teszi, könnyen megsérülhetnek a tömítések, vagy károsodhat a festékréteg. Sőt, az ablak üvege is megrepedhet! Akkor garantáltan súlyos tízezreket kell majd a karosszériára költenie.


A legjobb megoldások, ha befagyott a zár…



  • Először is ilyenkor nagyon fontos a türelem. Hiába sietünk a munkahelyünkre ezen a reggelen, vagy kell időre vinni a gyereket az iskolába. Érdemes megereszteni egy gyors telefont, hogy késni fogunk, és szisztematikusan nekiállni a kiolvasztás műveletének.

  • A legjobb megoldás a jégoldó használata. Főleg akkor, ha nem az autó kesztyűtartójában tároljuk. Érdemes erre figyelni: télen mindig vigyük be magunkkal éjszakánként a lakásba. Ha mégis a gépkocsiban maradt, akkor öngyújtó vagy gyufa lángjával óvatosan melegítsük fel a kulcs fém részét, ami a zárba illeszkedik. Utána helyezzük be a zárba! Várjuk meg, hogy átadja a hőt, és így kiolvassza azt.

  • Amennyiben kezünk ügyében van a jégoldó spray, fújjuk be a zárba, és próbáljuk kinyitni. Lehet, hogy többször is használnunk kell, mire elérjük a kívánt eredményt.


… és, ha befagyott az ajtó



  • Ez már nagyobb falat lehet. Amennyiben csak kicsi a befagyás, óvatosan mozgassuk, de inkább befelé nyomkodva. Ráncigálni tehát nem szabad! Ha nem enged, ütögessük meg a széleit, de csak finoman!

  • Ha nem nyílik, próbáljuk meg az autó széleit körbefújni jégoldó spray-vel. Lehet, hogy így sikerül kiolvasztani a jeget.

  • Ha ez sem használ, próbálkozhatunk nem forró, csak langyos levegővel. Ehhez persze szükséges, hogy legyen áram a közelben. Hőlégfúvó vagy hajszárító jól jöhet.

  • Amennyiben csak az egyik oldala fagy be a gépkocsinak, érdemes azon az oldalon bemászni az utastérbe. Indítsuk be a járművet, és kapcsoljuk be a fűtést Előbb vagy utóbb minden ajtó ki fog olvadni.


Ne feledje: óvja autóját és karosszériáját télen is!