Vigyázzon autója karosszériájára! Még tart a tél egy darabig…


Ne bízzuk el magunkat!


A gyakorlattal kevésbé rendelkező sofőröknek pedig még inkább lényeges a tudatos, előre gondolkodó autóvezetés. Karosszéria műhelyünk tapasztalatai alapján biztosan mondhatjuk, hogy nem csak a „mazsolák” de a rutinos sofőrök is gyakran beleesnek a tipikusan téli autóvezetési hibákba. Mire gondolunk konkrétan?


Nem veszik kellően figyelembe a megváltozott útviszonyokat


A téli hideg és csapadékok következtében az utak sokkal csúszósabbak. Ráadásul kiszámíthatatlan, mikor milyen útra tévedünk, mert gyakran a csúszós és nem csúszós szakaszok hirtelen váltják egymást.


Nem csak az tartogat veszélyt, ha hó esik, sőt! Ilyenkor ugyanis mindenki kicsit óvatosabb – ellentétben a csapakék-mentes időszakokkal. Lefagyott hóval, jeges útszakaszokkal azonban ilyenkor is gyakran találkozhatunk. Nem is beszélve a hideg évszak legveszélyesebb csapadékáról, az ónos esőről! Ilyenkor nemcsak a láb- és combnyaktörések szaporodnak meg, de a karosszériát ért balesetek is!


Veszélyt tartogat a korai sötétedés és a megváltozott fényviszonyok is


Az útviszonyok mellett a látási viszonyok sem ideálisak ilyenkor. A nap később jön fel, ezért sokan még sötétben indulnak el otthonról, sőt, sötétben is érnek haza. A reggeli és délutáni csúcs is gyakran sötét vagy félhomály idejére esik. Ehhez jön a csapadék általi csillogás sötétben szemkápráztató hatása és az intenzív ködösödésre hajlamos párakicsapódás.


Ne legyünk felelőtlenek! Ne restelljük bekapcsolni a tompított fényszórót, és inkább kicsit előbb elindulni, mint, hogy kapkodjunk és idegeskedjünk vezetés közben! Karosszéria műhelyünkben gyakran kell orvosolnunk a stressz és türelmetlenség okozta problémákat!


A Nap sem olyan szögben süt, mint máskor!


Sokan azt gondolják, a közvetlen napsütés a közlekedésben csak nyáron okoz problémát, de ez egyáltalán nem igaz, sőt! Hirtelen meglepetést tud okozni, amikor a ködös hetek után hirtelen előbukkan, és ráadásul sokkal alacsonyabb szögben világít ilyenkor életet adó égitestünk fénye retinánkra! Nem beszélve a szemből-oldalról történő intenzív hatásról ilyenkor, mely országúton az utat szegényező, lombját vesztett fasoron keresztül szűrődve, szinte stroboszkóp hatást generál bizonyos helyzetet elérve.


Ha pedig hirtelen közvetlenül a szemünkbe süt, úgy el tud vakítani, hogy másodpercekig alig látunk! Ezért legyünk résen, és tartsunk elérhető közelségben – lehetőleg polarizált - napszemüveget! És tartsuk tisztán a jármű üvegfelületeit, mert a felrakódott poron szétszóródó fotonok is erőteljesen meg tudnak tréfálni. Sok problémától és ijedségtől tudjuk így megkímélni magunkat!


Nem figyelnek egymásra


Pedig, ha valamikor, ilyenkor érdemes még inkább másokra is tekintettel lenni. Ha lehet, ne vállaljunk be kockázatos előzéseket, gyorsulási tusakodást az utakon, és előzékenyen adjuk meg az elsőbbséget annak, akinek jár!


Másik oldalról viszont: ne érvényesítsük mindenáron elsőbbségünket „mert az nekünk itt most jár!” alapon, hiszen előfordulhat, hogy a rossz látási, illetve útviszonyok miatt valaki nem tud idejében korrigálni, fékezni, és belecsúszik a kereszteződésbe! Jobban járunk, ha előzékenyek és türelmesek vagyunk, mint ha mi magunk a baleseti sebészeten, autónk pedig a karosszéria lakatosnál, rosszabb esetben az autóbontóban köt ki.


Emellett figyeljünk fokozottan a gyalogosokra is, főleg az idősebbekre és a gyerekekre. Ők figyelmetlenebbek, és gyakran nem ismerik a KRESZ szabályait sem, amelyek pedig nekünk egyértelműek.


Vezessen óvatosan, legyen körültekintő, vigyázzon magára és ép autója karosszériájára!